BOYITUVCHI MODDALARNING OZIQ-OVQAT MAHSULOTLARIDA KAMAYISHI VA KÓPAYISHI

28.11.2025 "Modern Science and Research" xalqaro ilmiy jurnali 1 seriyasi. Volume 4 Issue 11

Abstract. Ushbu ishda oziq-ovqat mahsulotlarini boyituvchi elementlar bilan boyitish jarayoni, ularning miqdorining kamayishi va kópayichiga ta’sir etuvchi omillar hamda samaradorlikni oshirish yo‘llari yoritilgan. Bayitishning asosiy maqsadi — aholi orasida uchraydigan mikronutrient yetishmovchiligini kamaytirish va sog‘lom ovqatlanishni ta’minlashdir. Ishda texnologik jarayonlar, saqlash sharoitlari, mahsulot tarkibi va nazorat tizimining boyitish darajasiga ta’siri tahlil qilingan. Shuningdek, tabiiy boyitish, mikroenkapsulyatsiya va xalqaro tashkilotlar dasturlari orqali bayitish samaradorligini oshirish imkoniyatlari ko‘rsatib o‘tilgan. Natijada, oziq-ovqatlarni boyitish jarayonini takomillashtirish uchun texnik, siyosiy va ilmiy yondashuvlarning uyg‘unligi muhimligi asoslab berilgan.

Keywords: Bayitish, mikroelementlar, vitaminlar, oziq-ovqat sifati, mikronutrient yetishmovchiligi, bioavailability, sifat nazorati, oziq-ovqat xavfsizligi, mikroenkapsulyatsiya, yodlash, temir bilan boyitish.


Telegram ZENODO OpenAire Copernicus Cyberleninka Google Scholar Impact Factor