25.01.2025 "Modern Science and Research" xalqaro ilmiy jurnali 1 seriyasi. Volume 4 Issue 1
Abstract. Ushbu maqolada oltingugurtning funksional jihatlari va uning allotropik shakllarining o'zgarishining metodologik asoslari tahlil qilinadi. Oltingugurt tabiatda turli allotropik shakllarda mavjud bo'lib, ularning har biri o'ziga xos fizik va kimyoviy xususiyatlarga ega. Bunda ilmiy-metodologik yondashuvlar, jumladan eksperimental, nazariy va fizik-kimyoviy usullar o'rganiladi. Oltingugurtning allotropik shakllarining o'zgarishi va uning kimyoviy reaktivligi, o'zaro bog'lanishlari va boshqa xususiyatlari sanoat, farmatsevtika va ekologiya kabi sohalarda qo'llanilishi muhim ekanligi ko'rsatilgan. Oltingugurt bu o`rganishi kerak bo`lgan muhim mavzulardan biridir. Chunki alkimyogarlar davridanoq chuqur sir – sanoatlarga bo`lgan falsafa toshining asosi hisoblangan. Oltingugurt bugungi kunda ko`pgina jabhalarda ishlatiluvchi va foydali modda hisoblanadi. Uning allatropik shakl o`zgarishi va buning natijasida har xil xossalarni nomoyon etishini o`rganish maqolamizning asosiy maqsadi hisoblanadi. Oltingugurtning funksional xususiyatlari, tirik va o`simlik organizmlarida qanday vazifalarni bajarishi maqolada bayon etiladi.
Keywords: Oltingugurt, allatropiya, fizik – kimyoviy taxlil, ilmiy -metodologik taxlil, betta – oltingugurt (β-S), alfa – oltingugurt (α-S), kompyuter simulyatsiyalari, faza diagrammasi, ekspirement.